Ny børneskole og genopbygningstur på vej til Sermathang

Vi troede at der var ro. Vi troede, at vi nu kunne begynde hjælpe med genopbygningen. Vi troede … og pludselig,  så blev Helambu-regionen igen ramt af et stort jordskælv. Denne gang tæt på fra øst, og denne gang et meget kraftigt skælv – men dog mest med effekt på det menneskelige plan.  Da Sermathang i forvejen er slemt medtaget, er der, trods styrken i skælvet, ikke sket så meget. Kun er de væltede bygninger er faldet mere sammen. Ingen mennesker i landsbyen er blevet slemt såret, fordi de nu sover udenfor i telte.

Frygten slider på indbyggerne

Det er tydeligt at mærke på indbyggernes stemmer, at de er ved at være trætte. Og slidte. Slidte i deres krop og sjæl. De oplever mange gange i løbet af dagen, af et efterskælv ryster livet. De vågner ved at de bliver rystet, mens de ligger på jorden. Og siden de sidste store efterskælv, som var fuldvoksne jordskælv, er de bare bange hele tiden. Jeg kan høre det på vores venners stemmer, som har mistet styrke og smilets glød, og som nu hele tiden frygter.

Hjælpen gør en forskel

Vi var de første, der fik penge ud til Sermathang og kunne hjælpe med at få medicin, telte og andre vigtige fornødenheder ud til landsbyen. Siden har mange fantastiske donationer gjort, at vi kan være med til at gøre det, vi er gode til. At sikre at der hurtigt kommer et læringsmiljø op at stå i Sermathang og omegn, så troen på livet, kan komme tilbage til børn og voksne.

Så børnene kan komme i skole igen

Den nye højskole, som vi ikke havde gjort færdigt, er et af de eneste huse i landsbyen,  der ikke er særligt besskadiget. Så og det er her, at vi koncentrerer vores indsats os nu. Sammen med landsbyen er vi enige om, at bruge midler på at gøre højskolen mindst dobbelt så stor, så børnene fra Yangrima kan starte skole der. Og det er lidt pudsigt – at det netop er på denne grund, at Yangrima  børneskolen startede for snart mange år siden, inden den flyttede op på toppen af bjerget.

Vi håber at kunne færdiggøre skolen meget hurtigt og i løbet af en måned. Bygningen vil herefter også kunne bruges til alle former for møder og samlinger. Der vil være stueetage og første sal og sikkert også et rigtigt stort tag det meste af vejen rundt om skolen. Så der bliver over 200 kvadratmeter i hus og meget plads udenfor.

Monsunen er på vej …

Monsumen står for døren, og det regner allerede lidt. Når først monsumen kommer, så kommer der så meget vand ud af himlen, at det bliver næste problem. Alle bor nu i telte, og ud over at det ikke er så behageligt at være på ufrivillig camping, så er der også en større mulighed for spredning af sygdomme. Vi håber at kunne etablere en sundhedsstation på højskolen i Sermathang, og da vores nye koordinator Raksmi er uddannet sygeplejeske, giver det rigtig god mening.

Tak for jeres donationer

Vi har samlet 175.000 kr. ind nu, og vi skal hilse fra alle dem, I kender derude. De er taknemmelige. Men der er stadig brug for mere, så hvis I kender nogen, der vil støtte os i vores arbejde, så hjælp dem hen til vores indbetalingsnummer, reg. nummer: 2019, kontonummer: 4388358292 eller på MobilePay 30 31 45 73.

Genopbygningstur til Sermathang

Vi påtænker at arrangere en genopbygningstur til Sermathang i efteråret. Det ville være godt at kunne gøre det allerede nu, men monsunregnen er der, og det er svært at få materialer op til byen. Selv mad er det svært nok at få op. Derfor vil vi hellere lave en genopbygningstur i efteråret.

Det bliver højst sandsynligt fra omkring 1. oktober og et par måneder frem. Man kan deltage 14 dage eller hele perioden.  Vi starter genopbygningsarbejdet med elever fra Brenderup Højskole den 9. august. Tiden op til afrejsen vil vi bruge til at forberede vores unge.  Men genopbygningsturen og -arbejdet er ikke kun for vores elever, men for alle der gerne vil give en hjælpende hånd til den hårdt trængte bjerglandsby. I kortere eller længere tid. Vi arrangerer det hele. I skal nok regne med, at det bliver overnatning på madrasser i telte, og at vi selv skal lave mad. Alt dette kommer der mere om.

Vi kunne rigtig godt tænke os at vide, om der er interesse blandt jer til at tage med på genopbygningstur. Hvis du evt. er interesseret i at komme med, så skriv til os på kontor@brenderuphojskole.dk

 

Jordskælvet i Nepal 25. april 2015

Når man møder det nepalesiske folk, er der altid er et meget venligt namaste involveret. I byen eller i bjergene ser man nepaleserne sætte håndfladerne sammen foran brystet og sige namaste. Det efterfølges af et lille buk og tid til at se hinanden i øjnene og føle et fællesskab. Namaste betyder ”Jeg bukker for det guddommelige i dig”. Jeg har aldrig mødt et venligere ord.

Situationen i Nepal er kaotisk lige nu. Skælvene bliver ved, og hver gang bringer det frygt om flere dræbte og sårede. Vi ser billeder fra storbyen, men ude på landet og i bjergene er der langt fra overblik over situationen.

I mange år har Brenderup haft en nær og helt speciel kontakt til bjerglandsbyen Sermathang. Byen ligger som en hestesko på kanten af Helambu-dalen oppe i 2800 meters højde. Indtil i lørdags var der ca. 100 huse i landsbyen og et spirende engagement og en gejst for at skabe en udvikling for landsbyens fattige befolkning. Landsbyen har altid været et vigtig centrum for den kulturelle udvikling blandt Hylomo-folket. Nu er næsten alt væk.

Det første jordskælv ramte klokken seks lørdag morgen, og de fleste var stadig i deres huse. Heldigvis nåede alle ud, inden den sidste bølge af skælvet væltede husene. ”Der er kun støv over det hele” – 80 procent af alle huse er væk. De få, der er tilbage er svært beskadiget, og ingen tør gå ind i dem. Siden lørdag morgen har der været over 100 efterskælv, og søndag eftermiddag kom der endnu et skælv, der væltede flere huse. Alle sover ude om natten, selvom det er koldt i bjergene. Landsbyen er nu en stor ruinby, og der venter et stort arbejde med genopbygning. Intet er forsikret, og det er rigtigt svært for mange at se en fremtid i bjerglandsbyen.

På Brenderup højskole er der en særlig forbindelse til netop Sermathang. Vi har haft mange af landsbyens unge som elever, og i de sidste mange år har vi været involveret i et samarbejde om den højskole, der drives derude. Vi kender næsten alle i Sermathang, og jeg tror, at vi har haft mere end 200 danskere igennem byen. Og alle har vi oplevet den varme og humørfyldte hverdag og det specielle namaste, man får i denne lille bjerglandsby. Derfor vil vi gerne være med til at genopbygge landsbyen.

Vi ved, at der er nødhjælpsorganisationer, som er meget dygtigere til nødhjælp end os. Det, vi er gode til, er skole og undervisning. I samarbejde med Brenderup-Sermathang Friendship Group starter vi derfor et donationsprogram, som skal sikre, at skolerne i byen hurtigt bliver genopbygget. Vi ved endnu ikke hvor meget, der er tilbage af de to skoler – børneskolen og højskolen. Men der vil blive brug for mange penge, før skolerne er tilbage igen som før jordskælvet.

Der er mange måder at støtte på. Penge indbetalt på vores konto går ubeskåret og direkte til genopbygning. Brenderup Højskole betaler for al administration. Senere vil vi arbejde på at arrangere en arbejdstur, hvor man kan hjælpe til med genopbygningen. Brenderup-Sermathang venskabsforeningen er den forening, som teknisk kommer til at stå for indsamlingen.

Vi håber, at mange har lyst til at støtte landsbyen. Vi har oprettet kontoen 2019 4388358292, og der kan også overføres med MobilePay til nummeret 30314573.

Gode hilsner

Ole Dedenroth